Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Συνεστίαση 11.03.2016

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεστίαση των μελών του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου με αφορμή τις απόκριες στην ταβέρνα "Πέτρινο" στην Ερμούπολη.
Η συνεστίαση αυτή στάθηκε αφορμή να συγκεντρωθούν τα μέλη για να ανταλλάξουν ευχές και νέα, πίνοντας ένα κρασί συνοδευόμενο από νόστιμα μεζεδάκια, υπό τους ήχους όμορφης μουσικής από το Μαθιό Ξεπατεράκη και τον Πέτρο Βαρθαλίτη που απέδωσαν εκτός των άλλων και μικρασιάτικα τραγούδια. Στο τέλος του λόγου που εκφώνησε ο πρόεδρος (και που παρατίθεται κατωτέρω) ανακοινώθηκε ότι φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογός μας θα συμμετέχει στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου με μέλη του δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που θα φορούν παραδοσιακές στολές.
 
Ο λόγος είχε ως εξής:
 
"Αγαπητά μέλη μας,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας σας καλωσορίζω στην αποκριάτικη χοροεσπερίδα μας και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.
Οι απόκριες στη Μικρά Ασία ήταν μια περίοδος χαράς και γλεντιού στην οποία συμμετείχαν όλοι. Κύρια στοιχεία ήταν το κέφι, η μουσική και φυσικά ο χορός και οι μεταμφιέσεις. Τα έθιμα, η σάτιρα, οι δοξασίες, οι δεισιδαιμονίες αλλά και οι θρησκευτικές τελετουργίες είχαν μια μακροβιότητα.
Οι Απόκριες βρίσκονταν στην κρίσιμη χρονική καμπή που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Έπρεπε να συνοδεύονται από τυμπανοκρουσίες και γιορτές χαράς καθώς έφεραν την προσδοκία για καλή υγεία και πλούσια καρποφορία.
Οι Μικρασιάτες στις αποκριάτικες γιορτές τους είχαν μια ακόμη ευκαιρία για να δείξουν το κοσμοπολίτικο πρόσωπό τους.
Οι μασκαράδες της Σμύρνης ονομάζονταν «κουδουνάτοι» και πετύχαιναν το στόχο τους μόνο αν δεν τους αναγνώριζαν οι γνωστοί. Αυτή την περίοδο γινόταν ένας φιλανθρωπικός χορός από την Ελληνική Λέσχη της Σμύρνης υπέρ του Νοσοκομείου «Άγιος Χαράλαμπος».
Από την Κυριακή που άρχιζε η «Κρεατοαποκριά» ξεκινούσαν οι διασκεδάσεις τόσο στα σπίτια  όσο και στις πλατείες και στους δρόμους.
Στις αυλές των σπιτιών έστηναν χορούς με φαγοπότι με παραδοσιακά εδέσματα ενώ το παραδοσιακό γλυκό των ημερών αυτών ήταν τα «αυγοκαλάμαρα», οι γνωστές μας «δίπλες».
Την Κυριακή της Τυρινής έφτιαχναν τυρόπιτες και γαλακτομπούρεκο. Την τελευταία μέρα συνήθιζαν να τρώνε  ένα αυγό για να έχουν το στόμα κλειστό και να τηρήσουν τη νηστεία κι έλεγαν «Με αβγό το σφαλήξαμε και μ’ αβγό θε’ να τ’ ανοίξομε», υπονοώντας την αυστηρότατη νηστεία της Σαρακοστής και το πασχαλινό κόκκινο αβγό που τρώγεται αμέσως μετά την Ανάσταση.
Την Καθαρά Δευτέρα η ταχινόπιτα, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και η χαβιαροσαλάτα ήταν απαραίτητα. Το ίδιο και ο «ζερντές» που ήταν βρασμένο ρύζι με ζάχαρη και κρόκο ή χοσάφι από ξερά δαμάσκηνα, βερύκοκα, σταφίδες και ξύσμα πορτοκαλιού.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβάσω ένα απόσπασμα του Κοσμά Πολίτη  από το βιβλίο «Στου Χατζηφράγκου» για τα τσερκένια, δηλαδή τους χαρταετούς.
«Eίδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγγοι ν’ ανεβαίνει στα ουράνια; E, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα μεταδείς ένα τέτοιο θάμα. Aρχινούσανε την Kαθαρή Δευτέρα και συνέχεια την κάθε Kυριακή και σκόλη, ώσαμε των Bαγιών. Aπό του Xατζηφράγκου τ’ Aλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός. Tόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά. Για τούτο, τα χελιδόνια τα φέρνανε οι γερανοί μονάχα τη Mεγαλοβδομάδα, για να γιορτάσουνε την Πασχαλιά μαζί μας. Oλάκερη τη Mεγάλη Σαρακοστή, κάθε Kυριακή και σκόλη, η πολιτεία ταξίδευε στον ουρανό. Aνέβαινε στα ουράνια και τη βλόγαγε ο Θεός».
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας απόψε και ευχόμαστε πάντα σε χαρές να ανταμώνουμε! Και του χρόνου με υγεία!"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου