Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Παντελής Τεκέλογλου (1922-2015)

Στις 21.01.2015 έφυγε από τη ζωή ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία αλλά και πιο δραστήρια μέλη του Συλλόγου μας, ο Παντελής Τεκέλογλου, σε ηλικία 93 ετών.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία στον Ι.Ν.Ταξιαρχών, στην οποία χοροστάτησε και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β', ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, Χρήστος Τσαούσογλου, εκφώνησε τον κάτωθι επικήδειο λόγο:


"Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου σήμερα πενθεί καθώς αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση ένα από τα αρχαιότερα μέλη του. Ο κυρ-Παντελής ήταν από τους τελευταίους Μικρασιάτες πρόσφυγες της πρώτης γενιάς των διωγμένων από την καιόμενη Σμύρνη.
Φυγαδεύτηκε βρέφος, μόλις τριών μηνών, από τις φλόγες της Ιωνίας. Ορφανός από πατέρα, βρήκε καταφύγιο στη φιλόξενη Σύρο. Στην Ερμούπολη μεγάλωσε. Στο Ορφανοτροφείο έμαθε γράμματα αλλά και ψαλμωδίες και ήταν από τους καλύτερους μαθητές. Από νωρίς μπήκε στη βιοπάλη και εργάστηκε στο μπακάλικο του Σπίνου και στην Κυψέλη. Στη ζωή του πορεύτηκε μαζί με τη γυναίκα του, την κυρά-Κατίνα, μια Ρωσσοπόντια λεβεντογυναίκα κι έζησαν αρμονικά ως τα γεράματα. Δίπλα του ως το τέλος, αρωγός και προστάτης, ο Γιώργος Σαλονίκης.
Στο πρόσωπο του κυρ-Παντελή συγκεντρώνονταν οι αρετές των Μικρασιατών:  η πραότητα, η αρχοντιά, η γενναιοδωρία, η εργατικότητα, η αλληλεγγύη. 
Ο κυρ-Παντελής στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συλλόγου μας. Περήφανος για την καταγωγή του, πάντα με προθυμία και συγκίνηση, παρά το άχθος της ηλικίας του, έδινε το "παρών" στις δραστηριότητές μας μέχρι την τελευταία στιγμή, στις 29 Δεκεμβρίου 2014 στο μοίρασμα της αγριοκρεμμύδας, εδώ στο ναό των Ταξιαρχών, τιμώντας τα έθιμα των χαμένων πατρίδων μας.
Δικαιωματικά ήταν αυτός που έκανε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης στο Συνοικισμό, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης. Επάξια κατέθετε πάντα πρώτος  το δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο μας στις εθνικές επετείους και υποκλινόταν με σεβασμό στη μνήμη των προγόνων μας. 
Σήμερα ήρθε η ώρα να υποκλιθούμε εμείς στη δική του μνήμη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου αποφάσισε ομόφωνα, αντί στεφάνου, να κατατεθεί στη μνήμη του χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας Ταξιαρχών.
Καλό ταξίδι κυρ-Παντελή...
Καλή επιστροφή στα χώματα της Ιωνίας...
Αιωνία σου η μνήμη..."
https://www.youtube.com/watch?v=_HzP0AQEJWc 

http://www.logotypos.gr/koinonia/3493-stin-geitonia-ton-aggelon-apo-xthes-o-mikrasiatis-oliver-touist-pantelis-tekeloglou-video#.VMK-CNKsWSo


Η τελευταία παρουσία του Π. Τεκέλογλου σε εκδήλωση του συλλόγου μας, στις 19.12.2014

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του 2014, η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη γενιά Μικρασιατών:
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στο Συνοικισμό:

1 σχόλιο:

  1. http://www.cyclades24.gr/2014-01-15-09-42-24/2014-01-15-10-12-07/2014-01-15-10-06-54/item/17470-efige-apo-ti-zoi-pantelis-tekeloglou-mikrasitis.html?fb_action_ids=10153207526132176&fb_action_types=og.comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή