Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
 
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 και περί ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Συλλόγου Νίκου Λειβαδάρα σύμφωνα με τα άρθρα 16, 17, 18 και 22 του Καταστατικού του Συλλόγου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική διαδικασία, η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός ημερομηνίας εκλογών.
 
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ταμειακά τακτοποιημένα μέλη 94, (47+1=48), παρόντες και ταμειακά τακτοποιημένοι 56, ο πρόεδρος παίρνει το λόγο και αναλύει τις δράσεις του Συλλόγου την τριετία που πέρασε, 2010-2013 και συγκεκριμένα αναφέρει:
 
Ο Σύλλογός μας συμπληρώνει την πρώτη του τριετία. Να θυμίσω ότι το Σεπτέμβρη του 2009, καταθέσαμε στο Πρωτοδικείο Σύρου, το καταστατικό μας το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβρη του 2010. Γι αυτό σύμφωνα με το καταστατικό σήμερα γίνεται η εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση και η εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στα σχεδόν τρία χρόνια ύπαρξης ο Σύλλογος είχε μια έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και συγκεκριμένα:
 
1. Ξεκινήσαμε με Ομιλίες-Προβολές ντοκιμαντέρ-ταινιών που κρατούν άσβεστη τη μνήμη της πατρίδας. Έγινε η πρώτη ομιλία συνάντησης γνωριμίας των μελών το Μάρτιο του 2011. Δεύτερη ομιλία με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Μικρασία της ψυχής, Πρώτος Σταθμός Κυδωνίες (Αϊβαλί)-Μοσχονήσια» μέσα στο 2011. Η ομιλία αυτή παρουσιάστηκε και στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2013 ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου Συριανών.
2. Δημιουργήσαμε e-mail του Συλλόγου στο διαδίκτυο με σκοπό την προβολή του και την επικοινωνία.
3. Συμμετείχε ο Σύλλογός μας στις εκδηλώσεις της «Ημέρας Μικρασιατικής Μνήμης», με κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
4. Ορίσαμε προστάτη Άγιο του Συλλόγου τον νεομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και καθιερώσαμε το σινάφι μας να γίνεται στην εκκλησία των Ταξιαρχών.
5. Φτιάξαμε τη σημαία και το λάβαρο του προστάτη Αγίου του Συλλόγου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
6. Για τη διατήρηση-αναβίωση εθίμων και παραδόσεων των αλησμόνητων πατρίδων, αναβιώσαμε το έθιμο της «αγριοκρεμμύδας». Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύο χρονιές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2012 και του 2013 μοιράσαμε τις αγριοκρεμμύδες στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξηροκάμπου γεγονός που ξάφνιασε, εξέπληξε τους κατοίκους αλλά συγχρόνως χαροποίησε. Αναβιώσαμε το έθιμο του «αφανού» την παραμονή του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 23 Ιουνίου. Αποσπώντας μας οι κάτοικοι την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε τη γειτονιά αυτή.
7. Έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας το 2012 και 2013 και αναφερθήκαμε σε ήθη και έθιμα της Μικρασίας για αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.
8. Κάναμε αποκριάτικο χορό το Φλεβάρη του 2012.
9. Σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων γίνεται προσπάθεια εκμάθησης παραδοσιακών Μικρασιάτικων χορών. 1
0. Δόθηκε Μουσικοθεατρική παράσταση με το έργο των Πυθαγόρα-Καλδάρα «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» στο θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ», σε συνεργασία με τον θεατρικό όμιλο «Σουρής» και τον Γιάννη Δεσύπρη, τον Σεπτέμβριο του 2011 που επαναλήφθηκε τον Αύγουστο του 2012.
11. Προβλήθηκε η ταινία «Φθινοπωρινή οδύνη», που αναφέρεται στα γεγονότα της Κωνσταντινούπολη του 1955.
12. Παρουσιάσαμε το βιβλίο του Θεόδωρου Δεύτου «Σμύρνη Συγγνώμη».
13. Υποδεχθήκαμε μαθητές του Λυκείου της Νέας Ιωνίας και προβάλαμε το ντοκιμαντέρ «Δυο φορές Ξένος» από το βραβευμένο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπρους Κλαρκ, που περιλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία.
14. Κάναμε σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ο Λόγος των Κυκλάδων» την έκδοση του βραβευμένου βιβλίου του Γιάννη Ρουσσουνέλου «Και η ψυχή στη Σμύρνη» και το παρουσιάσαμε στις 19 Δεκεμβρίου του 2012.
15. Σε συνεργασία με την εφημερίδα Ο Λόγος των Κυκλάδων και την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών, παρουσιάσαμε τους Συριανούς ναυτικούς ποιητές Δημήτρη Βόικο, Τάκη Κυριτσόπουλο και Νίκο Σαλίβερο.
16. Φέραμε εις πέρας τη φιλοτέχνηση μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης με χρήματα από τις εισφορές των μελών του Συλλόγου. Τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν οπουδήποτε αλλού παρά μόνο για την ανέγερση του Μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης και στήθηκε στο φυσικό του χώρο, που δεν ήταν άλλος από την περιοχή του Ξηροκάμπου, του Συνοικισμού. Του προσφυγικού συνοικισμού που όπως όλοι ξέρουμε, στέγασε τη μεγαλύτερη μάζα των προσφύγων που έφτασε στο νησί μας.
17. Έγινε αίτημα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έγινε αποδεκτό, για την καθιέρωση της ετήσιας δοξολογίας την ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στο Ναό των Ταξιαρχών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στο Μνημείο μας στον Ξηρόκαμπο.
18. Έγινε αίτημα στο Δήμο Σύρου Ερμούπολης για την μετονομασία της πλατείας Νιρβάνα στο Ξηρόκαμπο σε «Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων».
19. Έγινε αίτημα προς το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, που έγινε αποδεκτό, για να συμπεριληφθεί και το μνημείο μας στα Μνημεία της Σύρου ώστε να σημαιοστολίζεται στις εθνικές εορτές.
20. Έγινε αίτημα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έγινε αποδεκτό, ώστε το 6ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή του Ξηροκάμπου να καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο μας την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου.
21. Εκδώσαμε το ετήσιο Ημερολόγιο του Συλλόγου, για το 2012, 2013 και 2014.
22. Εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δόθηκε Μουσική συναυλία των Γιώργου Νταλάρα-Γλυκερίας στις 9 Σεπτεμβρίου του 2013. Από τη συναυλία αυτή εκπληρώσαμε τις οικονομικές υποχρεώσεις για την πραγματοποίηση της και το υπόλοιπο των εισπράξεων διατέθηκε στα τρία Γηροκομεία του νησιού μας.
23. Προγραμματίσαμε Προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες το Σεπτέμβρη του 2013 αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής από τα μέλη μας.
24. Έγινε αίτημα προς το Δήμο μας για παραχώρηση χώρου και δημιουργία «Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης», με σκοπό τη συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και προβολή των στοιχείων της Μικρασιατικής πολιτιστικής κληρονομιάς που οι πρόσφυγες μετέφεραν στη Σύρο.
25. Τα βιβλία των Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και το βιβλίο ταμείου, ελέχθησαν και υπογράφηκαν από την Εξελεγκτική Επιτροπή και υποβλήθηκε γραπτή έκθεσή τους την οποία σας διαβάζω και βεβαίως όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε μέλους μας.
 
Γίνεται ανάγνωση του Πρακτικού Νο 1 της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια διαβάζει το ΑΡΘΡΟ 18 και 22 του καταστατικού που αναφέρεται στις Αρχαιρεσίες και κάνει ένα σύντομο συνοπτικό οικονομικό απολογισμό. Αναφέρει ότι:
Στο Βιβλίο Ταμείου προκύπτει ότι έχουν καταχωρηθεί νομίμως όλα τα έσοδα και δαπάνες με τα παραστατικά τους, που διενεργήθηκαν την περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή από το Φεβρουάριο 2010 έως και σήμερα και προκύπτει ότι τα έσοδα του Συλλόγου από εισφορές των μελών του, εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και επιχορηγήσεις ανήλθαν στο ποσό των 29.418,37 €. Τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν στο ποσό των 28.604,54 €.
Στο Ταμείο του Συλλόγου υπάρχει το υπόλοιπο των 813,83 €, εκ των οποίων στο Ταμείο βρίσκονται 785,64 € για τα έξοδα του ημερολογίου του Συλλόγου του έτους 2014 και στην Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται 28,19 €.
 
Στη συνέχεια δίνει το λόγο στον Γραμματέα του Συλλόγου Χρήστο Τσαούσογλου ο οποίος δίνει λεπτομερέστερα οικονομικά στοιχεία και αναφέρει ακριβή ποσά από τις ετήσιες εισφορές των μελών, τα ποσά των επιχορηγήσεων και κερδών από εκδηλώσεις και αναλύει και τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν.
 
Κατόπιν ο Πρόεδρος ερωτά αν υπάρχουν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ο απολογισμός γίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτός.
 
Προχωρά η διαδικασία στην εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. ΟΜΟΦΩΝΑ εκλέγονται για Εφορευτικοί Επιτροπή οι:
1.Τιμωνίδης Αναστάσιος
2.Πετρίδου Μαρία
3.Λειβαδάρας Νικόλαος
και αποφασίζεται οι εκλογές να διεξαχθούν τη Κυριακή 1η Δεκεμβρίου από ώρα 10:30 μέχρι 14:30 στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Ο πρόεδρος τονίζει και πάλι ότι για τις εκλογές πρέπει να είναι τα μέλη ταμειακά τακτοποιημένα για να έχουν δικαίωμα ψήφου και ευχαριστεί τόσο τα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και τα μέλη του Συλλόγου για την αγάπη και τη στήριξη που έδειξαν αυτά τα τρία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο σε όλες τις δράσεις του. Παροτρύνει τα μέλη να θέσουν υποψηφιότητα έχοντας ως γνώμονα την ψυχή και το συναίσθημα ώστε να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη της Πατρίδας για να μην γίνει από χαμένη και λησμονημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου