Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011
Στις 30 Ιουλίου 2011 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Δεύτου "Σμύρνη Συγγνώμη" στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Το «Σμύρνη Συγγνώμη» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τη Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Ιωνίας πριν και μετά την καταστροφή του ’22 και για την αφομοίωση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο. Το βιβλίο αυτό εμπεριέχει εκ προοιμίου δύο σχήματα οξύμωρα: αφ’ ενός ενώ αποτελεί ένα λογοτεχνικό έργο με πλήθος ιστορικών στοιχείων, ο δημιουργός του ανήκει στο χώρο της θετικής σκέψης και επιστήμης, καθώς είναι μαθηματικός. Αφ’ ετέρου, ενώ αναφέρεται στη Σμύρνη και κατ’ επέκταση στη Μικρασία, ο συγγραφέας είναι Ηπειρώτης, από το νομό Ιωαννίνων.
Η γραφή του βιβλίου είναι λιτή και στρωτή, διανθισμένη με μαγευτικές περιγραφές για τοπία, μυρωδιές, μνήμες και συναισθήματα και με ζωντανούς διαλόγους με τη μικρασιατική ντοπιολαλιά που κάνουν την ανάγνωση να κυλάει σαν νερό, κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η παρεμβολή των ιστορικών γεγονότων στα σωστά σημεία σχηματίζει το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής στο οποίο εκτυλίσσεται η δραματουργία του έργου, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Σε όλο το βιβλίο είναι έκδηλη η αγάπη του συγγραφέα για τους ήρωές του και η συμπόνια και η συγκίνησή του για το ελληνικό μεγαλείο που επλήγη, ταπεινώθηκε και τελικά χάθηκε από τις αλησμόνητες πατρίδες, χωρίς ποτέ κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του και να πει, έστω και τυπικά ή ετεροχρονισμένα “Σμύρνη, συγγνώμη”...
Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε θεματικά το βιβλίο σε τρεις ενότητες με χρονική αλληλουχία: στη ζωή του Ελληνισμού στη Μικρασία πριν το '22, στη Μικρασιατική καταστροφή που ολοκληρώθηκε με τον εμπρησμό της Σμύρνης και στην υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα, την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και την οργάνωσή τους σε συνοικισμούς.
Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τις ζωές δύο οικογενειών: μιας λαϊκής οικογένειας από το Κορδελιό, ένα πανέμορφο προάστιο της Σμύρνης, αυτής του ψαρά Πέτρου Νικολαΐδη και μια αστικής οικογένειας από τη Σμύρνη, αυτής του γιατρού Βησσαρίωνα Ιατρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου